.

piątek, 30 maja 2014

Pstrągi z cytrusami.

Trout with citrus.



Składniki.
2 pstrągi
0,5 cytryna
0,5 pomarańcza
1 cebula czerwona
1 por biała część
0,5 koper włoski
1 łyżka koperek posiekany
przyprawa Kucharek
przyprawa  do ryb
tymianek
oliwa z oliwek
olej do smażenia
masło

Wykonanie.
Pstrągi  wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut.
Cytrynę i pomarańczę dobrze wyszorować pod ciepłą wodą. Pokroić w półplasterki. Cebulę czerwoną, białą część pora i bulwę kopru włoskiego pokroić w piórka i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Doprawić przyprawą do dań Kucharek i tymiankiem. Dodać pomarańczę i cytrynę, chwilę poddusić. Na koniec dodać koperek.
Pstrągi  napełnić częścią farszu, związać nicią i  opiec na patelni grillowej, obłożyć pozostałym farszem.

W wersji drugiej.
 Farsz rozłożyć w naczyniu do zapiekania, na farsz położyć pstrągi, skropić oliwą z oliwek, zapiec 20 minut w piekarniku.