.

środa, 28 maja 2014

Dorsz w nori z makaronem.


Cod in nori with pasta.


 Składniki.
2 filety z dorsza
15 cm pora, biała część
1 łyżka masła
1 arkusik nori
1 łyżka oleju
200 g makaronu somen
sól, pieprz, przyprawa do ryb Prymat dobrze osączyć.

Sos.
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwki
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki wasabi
2 łyżeczki sezamu czarnego
2 łyżeczki cukru brązowego miałkiego

Wykonanie.
Filety z ryby posypać przyprawą do ryb i pieprzem.
Por pokroić w cienkie krążki i przesmażyć leciutko na maśle.
Por ułożyć na filetach i złożyć w zgrabne pakieciki.
Nori pociąć w paski szerokości równej rybce i owinąć ściśle każdy pakiecik.
Smażyć na oliwie z obu stron 3-4 minuty.
W czasie smażenia przygotować sos i makaron.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Somen zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min., aż zmięknie i dobrze osączyć.
Na talerzu ułożyć makaron, rybę usmażoną, ozdobić krążkami pora i wszystko polać sosem.
 Jeżeli nie mamy makaronu somen ,używamy spaghetti.