.

wtorek, 27 maja 2014

Sernik z rzodkiewką i zieleniną.


Cheesecake with radish, dill and green.......



Składniki.
2 pęczki rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
500 g sera na sernik
 2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
8 łyżeczek żelatyny
100 ml  śmietany kremówki
sól, pieprz

Wykonanie.
Umyte, oczyszczone rzodkiewki zetrzeć na dużych łezkach w robocie.
Szczypiorek, pietruszkę i czosnek drobno posiekać.
Serek wymieszać z zieleniną, rzodkiewką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny ,solą i pieprzem.
Kremówkę ubić .
Żelatynę rozpuścić i połączyć z kremówką i serem. Dobrze wymieszać.
Foremkę, 9 x 23 cm, wyłożyć folią spożywczą i nałożyć masę serową.
Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 h.

Zimny sernik ostrożnie wyjąć z formy, zdjąć folię, udekorować  i podawać przybrany rzodkiewką.