.

sobota, 24 maja 2014

Naleśnikowe roladki z twarogiem i truskawkami.


Pancake rolls with strawberries.


Składniki.
Ciasto naleśnikowe.
100g mąki
250ml mleka
2 jajka
szczypta soli

Nadzienie.
250g twarogu śmietankowego
125ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki mleka
250g truskawek

Sos.
250g truskawek
2 plasterki świeżego imbiru
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie.
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30minut.
Na patelnię naleśnikarkę ,24 cm, nalać ciasto i smażyć cienkie naleśniki, przewracając na drugą stronę. Wychodzi 5-6 naleśników.
Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Twaróg zmiksować i połączyć z rozpuszczoną w gorącym mleku żelatyną. ubitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami.
Tężejącą masę wyłożyć na naleśniki .
Zwinąć w rulon i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 h.
Następnie pokroić w plastry.
Truskawki na sos blendować  z cukrem i imbirem.

Roladki podawać z sosem truskawkowym.