.

piątek, 23 maja 2014

Łosoś wędzony w ziemniaczanym puree.


Smoked salmon on potato puree.


Składniki.
1 kg ziemniaki
przyprawa do potraw Kucharek
1 łyżka śmietana 18%
1 łyżka masło
pieprz
20 dag łosoś wędzony
1 por
1 pęczek szczypiorek z dymką
1 pomidor
1 jajko
20 dag mozzarella
olej do smażenia
sól
pieprz biały

Wykonanie.
Ziemniaki obrać ,ugotować z dodatkiem przyprawy do potraw Kucharek. Odcedzić, odparować, dodać śmietanę i masło, utłuc na puree. Podzielić na dwie części i jedną rozłożyć w tortownicy.
Pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Por, białą część przekroić wzdłuż na 4 części i również pokroić w kostkę, szczypiorek z dymką cienko pokroić .
Plastry łososia pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej przesmażyć pokrojony por, dodać szczypiorek z dymką, pokrojony pomidor, chwilę poddusić i dodać wędzonego łososia, przemieszać  i  po zdjęciu z ognia dodać roztrzepane jajko. Całość wymieszać  i rozłożyć na ziemniakach. Następną warstwą będzie druga część ziemniaków.
Całość posypać startą mozzarellą. Zapiec w piekarniku 190 oC około 15 minut.

Przepis widziałem na hiszpańskim blogu  " Con tu pan te lo comas"  [TUTAJ] i postanowiłem po małej modyfikacji wypróbować. Próbę uważam za udaną, zapiekanka wyszła smaczna, polecam.