.

wtorek, 20 maja 2014

Szparagi na sałatce z jajkiem w parmezanowym koszyczku.


Asparagus on salad.


Składniki.
10 szt. szparagi zielone
5 plasterków  szynka parmeńska
sałata mix
10 szt. oliwki czarne
10 szt. oliwki zielone
5 szt. pomidorki koktajlowe
5 szt. kapary
5 szt. pomidory suszone
2 dag parmezan
ocet balsamiczny
1 jajko
0,5 łyżeczki ocet
sól
5 dag parmezan
0,5 łyżeczka olej

Wykonanie.
Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Zetrzeć na tarce parmezan i na natłuszczonym papierze uformować z niego koło. Papier z serem położyć na suchej patelni i podgrzewać do rozpuszczenia parmezanu. Szklankę, kubek przewrócić do góry dnem i papier z rozpuszczonym serem położyć na odwróconej szklance serem do szklanki. Przytrzymując papier uformować dłońmi brzegi koszyka. Przy odrobinie wprawy możemy wielkość i kształt koszyka formować dowolnie.
Sałatę najlepiej różną, rozłożyć na półmisku , obłożyć oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym.
Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać  8 minut pod grillem w piekarniku.
Jajko w koszulce ugotować w lekko zakwaszonej wodzie i włożyć do koszyczka z parmezanu.

Szparagi rozłożyć  na sałacie, posypać płatkami świeżo startego parmezanu.