.

niedziela, 18 maja 2014

Sałatka z łososia i kopru włoskiego.

Salad with salmon and fennel.



Składniki.
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 łyżeczki cukru miałkiego
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1/2 bulwy kopru włoskiego
100g łososia wędzonego
2 łyżki szczypiorku 
1 łyżka koperku
1/2 cytryny
pieprz

Wykonanie.
Do miseczki nałożyć  musztardę, dosypać cukier drobny, miałki, wlać oliwkę, wycisnąć sok z cytryny
i utrzeć sos. Łososia pokroić w paseczki  i ułożyć w salaterce.
Koper włoski pokroić w cienkie paseczki  i dołożyć do łososia. Szczypiorek posiekać i wsypać do salaterki. Gałązki kopru włoskiego lub świeży koperek posiekać i do salaterki. Przyprawić pieprzem.
Polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z ósemkami cytryny.

 Sałatka dobrze smakuje z listkami rukoli  i ewentualnie tostami.