.

środa, 14 maja 2014

Bananowy placek.


Banana cake.




Składniki.
Ciasto.
5 jajek
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 aromat cytrynowy
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej

Krem.
6 bananów
400ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie.
Białka ubić, stopniowo dodawać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Dodawać żółtka dalej ubijając.
Wlać aromat cytrynowy, wymieszać. Wsypać mąkę  z proszkiem i wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, natłuścić masłem i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto i piec 15 min w temp.170-180stop.

Przygotować krem.
Banany obrać. Część pokroić w plasterki, skropić cytryną i ułożyć na upieczonym, ostudzonym cieście.
2-3 banany posiekać .
Śmietanę ubić z cukrem, dodać posiekane banany i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku i dodać do kremu, wymieszać.
Krem bananowy wyłożyć na plasterki bananów i odstawić do całkowitego stężenia.

Następnie pokroić w kwadraty i przybrać drobnymi owocami i listkami mięty.