.

poniedziałek, 12 maja 2014

Czekoladowe ciasto z truskawkowym musem.


Chocolate cake with strawberry.


Składniki.
Ciasto.
3 jajka
100g cukru
150g czekolady deserowej
50g masła
50g mąki tortowej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10g kakao

Mus truskawkowy..
500g truskawek
150g cukru
5 łyżeczek żelatyny
Do nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego.

Polewa czekoladowa.
100g czekolady do gotowania
50g masła

Wykonanie.
Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło rozpuścić dodać połamaną czekoladę i mieszać ,aż do jej rozpuszczenia. Odstawić. Jajka ubić, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia.
Wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem, przesiać do masy czekoladowej.
Piec w temp.170stop.około 25-30minut.

Przygotować mus.
Truskawki ,u mnie mrożone, zasypać cukrem i podgrzewać do uzyskania syropu.
Następnie zmiksować i dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody gorącej. Dobrze wymieszać.
Odstawić do stężenia.
Ciasto przekroić na dwa krążki. Nasączyć ponczem. Na jeden krążek nałożyć mus i przykryć drugim.

Polewa.
Masło rozpuścić i dodać połamaną czekoladę do gotowania. Kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i chwilę mieszać. Polać wierzch ciasta i wstawić do lodówki. Przybrać świeżymi truskawkami.