.

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Wielkanocna babka z zajączkiem.


Easter bunny cake.


Składniki.
Ciasto ciemne jak na "murzynek".
2 szkl. cukru
3 łyżki kakao
250g tłuszczu-margaryna
0,5 szkl. wody
4 jajka
2 szkl. mąki 
1 łyżeczka proszku

Ciasto jasne.
1 szkl. cukru
5 jajek
22,5 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 aromat cytrynowy

Wykonanie.

Murzynek.
Cukier wymieszać z kakao, dodać tłuszcz, wodę i roztopić, nie gotować. Przestudzić.
Dodać żółtka, wymieszać i dodać przesianą mąkę.
Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem.
Wlać do formy keksowej 11X25cm.
Piec w temp.180stop.około 50min.
Z zimnego "murzynka" foremką w kształcie zajączka powycinać zajączki. Ja nie mam zbyt przystojnego, ale jakoś wyszedł.
Wycięte zajączki poukładać na stojąco, blisko siebie w keksówce, zalać ciastem jasnym i upiec.

Ciasto jasne.
Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym.
Dosypać mąkę z proszkiem, wymieszać i zalać ciastem zajączki.
Piec w temp.180stop.40min.próba patyczkiem.
Wierzch babki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym, albo posypać zieloną trawką cukrową.