.

niedziela, 13 kwietnia 2014

Cytrusowa ryba z sałatką z awokado.


Citrus fish with avocado.


Szybka, aromatyczna rybka. Do tego również aromatyczna ,pachnąca prażonym kminem sałatka z awokado. Jeżeli sałatka ma być bardzo pikantna ,zostawiamy pestki chilli.

Składniki:
2 filety z dorsza
1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka utartej skórki z cytryny
1 łyżka soku z limety
2 łyżki oliwy z oliwek
6 pomidorków koktajlowych
Sałatka.
1 awokado
1 małe świeże czerwone chilli
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 cebula czerwona
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie.
Otrzeć skórki z pomarańczy i cytryny.
Połączyć z z sokiem limety, oliwką i pieprzem.
Polać rybę i marynować  5 - 10minut.
Patelnię grillową lekko natłuścić i grillować rybę z obu stron, aż się lekko zarumieni, 3 - 5 min.
Pod koniec grillowania ryby, grillować połówki pomidorków. Posypać pieprzem
Sałatka.
Kmin rzymski prażyć na suchej patelni, ciągle nią potrząsając, aż uwolni się zapach. Usunąć pestki z chilli,  lub nie, jeżeli sałatka ma być ostra i miąższ drobno posiekać. Posiekać również cebulę. Awokado pokroić w drobną kostkę.
Połączyć kmin z awokado, cebulą, chilli, sokiem z cytryny i oliwą.
Rybę podawać z sałatką i grillowanymi pomidorkami. Smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
Sałatkę przyrządzić tuż przed podaniem, żeby awokado nie ściemniało.