.

piątek, 4 kwietnia 2014

Ciasteczka w stylu japońskim z jagodami goji.


Japanese-style cookies with goji berries.


Składniki. 
8 ciasteczek.
Ciasto.
1 białko
sól -szczypta
25g cukru pudru
45g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka jagód goji
Sos miętowo-miodowy .
100ml herbaty miętowej
100ml mleka skondensowanego
1 łyżka miodu

Wykonanie.
Jagody goji zalać wodą na 5 min. Osączyć i osuszyć.
Białko ubić z solą, dodać cukier dalej ubijając.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Dolać mleko wymieszane z oliwką i jagodami, całość wymieszać.
Do małych foremek ,najlepiej okrągłych ,przepędzlowanych delikatnie oliwką, nałożyć 1,5-2 łyżeczki ciasta.

Foremki ułożyć w koszyku bambusowym i gotować na parze 15 minut. Większe ciasteczka około 20min.
Składniki sosu wymieszać i polać nim ciasteczka. Udekorować jagodami i listkami mięty.
W oryginalnym przepisie japońskim podaje się sos jaśminowy, za którym ja nie przepadam,więc robię na bazie herbaty miętowej.
Jest to, delikatny, szybki ,egzotyczny deser.