.

czwartek, 27 marca 2014

Peynirli Sigara Boregi - cygara tureckie.


Cigars Turkish.


Druga propozycja arabskiego ciasta, którego większość  Arabów nie robi sama, tylko kupuje gotowe to yufka.
Wachlarz wykorzystania yufki jest szeroki .Są dwa rodzaje tego ciasta ,grubsze i cieniutkie. Grubsze stosuje się do potraw wytrawnych, a cieńsze do wytrawnych i deserów. W Turcji można kupić je wszędzie.  Świeżutkie,  mięciutkie i delikatne.


Składniki.
4 trójkąty  ciasta yufka
100g sera białego słonego
2 łyżki natki pietruszki
Olej do smażenia

Wykonanie.
Ser wymieszać z posiekaną pietruszką.
Na każdy trójkąt ciasta ,równolegle do górnego boku.ułożyć wałeczek nadzienia grubości palca.Ciasto zwinąć w cygaro zaczynając od góry. Końcówki ciasta zwilżyć wodą, aby się nie rozwijały.
Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

Te serowe rurki są pysznie  chrupiące .Są smaczną przekąską .