.

poniedziałek, 24 lutego 2014

Ogórkowe ragout z pulpecikami z metki.


Cucumber ragout with meatballs.


To danie dedykuję szczególnie zapracowanym. Jest smaczne, oryginalne i gotowe w kilkanaście minut.

Składniki na 2 osoby.

30 dag kiełbasy metki wieprzowej
2 ogórki 
100ml śmietany kremówki
100ml bulionu instant
2 cebule
1 łyżka oleju
1/2 łyżki mąki
sól. pieprz
koperek lub pietruszka
0,5 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany kwaśnej

Gotujemy ziemniaki i robimy puree z masłem i śmietaną kwaśną.
Kiedy gotują się ziemniaki przygotowujemy pulpeciki z metki i ragout ogórkowe.
Metkę kroimy na talarki o grubości 0,5-1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju około 8 minut.
Obrane ogórki przekroić wzdłuż ,usunąć nasiona i miąższ pokroić na 4-ro centymetrowe słupki.
Cebule obrać i posiekać.
Pulpeciki zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć ogórki i cebulę. Jeżeli z metki wytopi się dużo tłuszczu to trochę odlać. Oprószyć mąką i zasmażyć.
Wlać bulion i śmietanę, gotować jeszcze 8 minut.
Dodać pulpeciki, posiekany koperek ( akurat zabrakło mi koperku, dałem pietruszkę) ,doprawić pieprzem i podgrzać.
Podajemy z przygotowanym puree.
Delikatne ogórkowe ragout doskonale współgra z wyrazistą metką. Oczywiście to ragout można podać np. z mięsem drobiowym.
Smacznego.