.

wtorek, 18 lutego 2014

Makaron w cytrynie i śmietanie.


Pasta in lemon and cream.


Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny.
Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .
 
Składniki.
20 dag makaronu tagiatelle
3 cytryny
80ml śmietanki słodkiej
1 łyżka masła
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżeczka sezamu czarnego

Wykonanie.
Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki.
Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić. Gotować 1 min.
Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać.
P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka.

Awokado z gorgonzolą.


 Takie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu w cytrynie i śmietanie.

Składniki.
1 awokado
40g sera Gorgonzola Dolce
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanych pistacji
pieprz do smaku

Wykonanie.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę ,skropić sokiem z cytryny. Delikatnie wydrążyć miąższ ,najlepiej łyżeczką. Przełożyć do miseczki. skropić cytryną, posypać pieprzem. Dodać pokrojony w kosteczkę ser łagodny gorgonzola. Wszytko delikatnie wymieszać i przełożyć do łupin awokado.
Posypać posiekanymi pistacjami. Dobrze smakuje z grzanką.