.

czwartek, 6 lutego 2014

Smakowita Pajda na lunch.


Snackappetizerbrunchstarterlunchentrée.


Ciabatta z oliwkami ,zapiekana z szafranową wątróbką  i jabłkiem na roślinnym smalczyku.
Mało kto z nas je w domu lunch ,ale taką pajdę bardzo chętnie zjadłbym na lunch firmowy  w bistro czy innym gastronomicznym punkcie. Zrobiłem tę pajdę w domu i czekałem z wielką ciekawością na wynik bo…
Ciabattę , przekrojoną  wzdłuż  ,posmarowałem Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Wątróbki drobiowe przesmażyłem na patelni beztłuszczowej, zalałem niewielką ilością bulionu z nitkami szafranu i dusiłem do odparowania płynu. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem .
Plasterki jabłek przesmażyłem lekko na smalczyku i posypałem  majerankiem.
Na pajdzie ciabatty ułożyłem wątróbki na przemian z jabłkiem i wstawiłem na kilka minut do piekarnika.
Efekt  przeszedł moje oczekiwania.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wpływem na smak zapiekanki ,bo rozpuszczony smalczyk nasycił miąższ ciabatty wspaniałym smakiem i aromatem.
Do tego podsmażone jabłuszka z wątróbką  dopełniły szczęścia. Z wielkim smakiem zjadłem razem z Żoną chrupiącą, ciepłą ,aromatyczną pajdę.

Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.





Walentynki już tuż, tuż - 14 lutego.

Serce na dłoni dla pana –Walentego.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę skropić cytryną ,pokroić w plastry i znowu pokropić cytryną ,by nie ciemniało. Z dwóch plastrów uformować serce  i wypełnić je sałatką .Kawałki tuńczyka w oleju wymieszać z małymi kawałkami awokado, posiekaną cebulką i oliwkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.