.

poniedziałek, 3 lutego 2014

Smalczykowe paluchy.


Smalczykowe paluchy.


Smalczykowe paluchy ,to domowa przegryzka ,łatwa ,szybka i przede wszystkim smaczna. Doskonale sprawdza się jako  dodatek do czystych lub kremowych zup ,nie wspominając o piwie.
Zdecydowałem się na wykorzystanie ,jako składnika smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda”  z ziołami ogrodowymi  ,ze względu na jego smak, aromat i dużą zawartość tłuszczy nienasyconych.
Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne o ciekawym wyrazistym smaku. Zawartość ziół ogrodowych w  smalczyku zwalnia nas całkowicie z dodawania jakichkolwiek przypraw.

Smalczykowe paluchy
 
 Składniki na 20 sztuk.
250g mąki
60g „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
Jajko do posmarowania
Ziarna do posypania paluchów.

Wykonanie dziecinnie proste.
Wszystkie składniki zagnieść ,odstawić na 30 min do lodówki.
Ciasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać  tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą solą morską ,ziarnami słonecznika, sezamem ,papryką, orzechami itp.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie całkowicie swoim zapachem, smakiem i kolorem. Życie nabrało smaku. 
Wykorzystanie smalczyku na pewno jest nietypowe ,ale efekt smakowy rewelacyjny. Przekonajcie się o tym sami.
Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.