.

niedziela, 2 lutego 2014

Desery truskawka i gruszka.


Frużelina truskawkowa z lodami.


Składniki.
500g truskawek
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
lody

Wykonanie.
W rondlu podgrzewamy owoce z wodą i cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżką wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy, na małym ogniu, aż utworzy się klarowna galaretka. Frużelina powinna być półpłynna ,a owoce całe. W zależności od tego ,czy  owoce są świeże albo mrożone ilość dodanej wody jest różna. Jeżeli lubimy można do gotowania dodać trochę cynamonu, goździków, wanilii i alkoholu.
Frużelina jest gotowa do spożycia. Ja lubię ciepłą z lodami ,ale smaczna też jest zimna.
W ten sam sposób przygotowuje się frużelinę z innych owoców.

Wykwintna gruszka w stylu francuskim.


Składniki.
 2 gruszki
2 cm korzenia imbiru
200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej
75 ml whisky lub brandy
½ cytryny
1 pomarańcza
2 łyżeczki masła
Kawałek laski cynamonu
125 ml słodkiej śmietany i jogurtu

Wykonanie.
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny-osobno.
Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym korzeniem imbiru.
Z obranych gruszek wydrążyć gniazda nasienne ,skropić sokiem z cytryny .
Do żaroodpornego naczynia wlać sok pomarańczowy ,rozsypać płatki masła i ułożyć gruszki.
Napełnić je marmoladą pomarańczowo-imbirową i obok położyć kawałki pokruszonego cynamonu.
Zapiekać przez 15 min w temp.190stop.
Podać z bitą śmietaną  połączoną z gęstym jogurtem.