.

wtorek, 28 stycznia 2014

Karnawał trwa ,bawmy się smacznie.


Appetizers carnival.


Karnawał w tym roku jest długi .Zaczął się od Nowego Roku lub wg innych źródeł  6-go stycznia ,Świętem Trzech Króli ,a zakończy dopiero 4-go marca Środą Popielcową.
Podobnie w Wenecji, wielki bal maskowy na Placu św. Marka  ,kończący czas zabaw ma się odbyć 4-go marca.
Natomiast ,największa gala rozpoczynająca karnawał brazylijski ,odbędzie się  w Rio dopiero 28-go lutego.
Nazwa pochodzi od łacińskiego wyrażenia  carrus navalis— wóz w kształcie okrętu .Taki wóz prowadził parady w czasie rzymskich  bachanalii czy greckich  Dionizji.
Inna teoria mówi ,że pochodzi od „carn-aval”, co oznacza mięsożerstwo czyli czas najedzenia się  i  pożegnanie mięsa.
U nas karnawał  często nazywano zapustem,a ostatnie trzy dni zapustów to ostatki zwane też Mięsopustem. Wg Zygmunta Glogera jeden z ambasadorów Solimana II, powróciwszy  do Stambułu  ,rozpowiadał ,że w pewnej porze chrześcijanie dostają  warjacyj  i ,że dopiero jakiś proch sypany im potem   w kościołach na głowy leczy takową .
Póki co mamy jeszcze sporo   czasu na bale, tańce ,małe i duże biesiady ,przyjacielskie  spotkania przy winie.
Jest w czym wybierać i czas zacząć planowanie .Osobiście wolę małe ,kameralne spotkania towarzyskie i moja dzisiejsza propozycja dotyczy właśnie takich.

Kolorowe naleśniki.   Można je podać wczesnym popołudniem ,jak i późnym wieczorem. Nie wymagają gorączkowej krzątaniny w kuchni podczas samej uroczystości.

Żółte.
1 jajko
10 dag mąki
½ szklanki wody
1 łyżeczka kurkumy lub parę nitek szafranu











Czerwone.

1 jajko
10dag maki
½ szklanki wody
4 łyżki keczupu









Zielone.
1jajko
10 dag mąki
½ szklanki wody
4 łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła


Dodatki.

Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki.
Papryka ,ogórek konserwowy, kukurydza mała konserwowa
Pomidorki koktajlowe ,ser żółty ,oliwki ,kiełki ,szynka konserwowa ,salami,
ryba wędzona itp.
Wykonanie.
Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować w osobnej miseczce.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką małe porcje ciasta. Smażyć naleśniczki z obu stron ,nie przypiekając. Z podanych składników wychodzi 4-5 naleśniczków ,czyli razem około 12-15 sztuk.
Odłożyć na talerz, a kiedy ostygną nakładać  na środek wybrane przez nas składniki ,tworząc ciekawą kompozycję smakową i wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku.
Naleśnikowe przekąski możemy  pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach czy kostkach chleba. Można też kilka wbić w arbuza albo w małą główkę kapusty. Aby nasza  konstrukcja była stabilna ścinamy spód  arbuza, czy kapusty.
Zdj  zbiorcze na chlebie….
Życzę wspaniałych inspiracji i szampańskiej zabawy przy  naleśnikowych kompozycjach.