.

niedziela, 26 stycznia 2014

Wątróbka a'la strogonow.


Liver a' la stroganoff.

Skladniki:

40 dag wątróbka wieprzowa
2 cebule
25 dag pieczarki
3 dag podgrzybki suszone
3 ząbki czosnku
1 cm imbir świeży
1 papryczka czuszka
100 ml bulion z drobiu
1 łyżka koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka musztardy miodowej
100 ml śmietana kremówka 36%
sól, pieprz, majeranek
olej  i masło do smażenia
Wykonanie:

Grzyby suszone namoczyć i zagotować. Pozostawić do wystygnięcia i pokroić w cienkie paski. Wywar  po gotowanych grzybach zachować. Wątróbkę pokroić w paski jak na cienkie frytki.
Cebulę, czosnek, imbir i czuszkę  pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i  pokrojone podgrzybki, podlać wywarem grzybowym i bulionem. Chwilę poddusić, całość zalać śmietaną wymieszaną z koncentratem i musztardą. Zredukować do połowy. Na drugiej patelni przesmażyć krótko przygotowaną wątróbkę, posolić i posypać majerankiem. Połączyć zawartość obu patelni i całość dusić jeszcze 5 minut.