.

sobota, 25 stycznia 2014

Konfitura pomarańczowo -imbirowa.

Orange ginger jam.

Polecam konfiturę, robi się ją szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów.


Składniki:

2 kg pomarańczy
35 dag cukru
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 galaretka pomarańczowa
1 Konfiturex

Wykonanie:
Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części. Połowę zmiksować na mus razem z imbirem .Do musu dodać pozostawioną połowę cząstek pomarańczy i wymieszać .Wsypać Konfiturex ,wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Do gotujących się owoców wsypać cukier i galaretkę--gotować jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i mieszać, aż zniknie piana. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem.
Konfiturę wykorzystujemy do deserów.
Lody z ciepłą konfiturą pomarańczowo-imbirową.

Konfiturę lekko podgrzać, nałożyć lody i ubitą śmietanę. Ozdobić wisienkami kandyzowanymi i miętą.
Konfitura pomarańczowo-imbirowa z wiśniami i śmietaną.
Do pucharka nałożyć konfiturę, wiśnie i śmietanę. W tej wersji lepiej się sprawdzą wiśnie świeże.