.

niedziela, 19 stycznia 2014

Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą.


Cream puffs with chocolate.

Ciasto ptysiowe.

Składniki.
250 ml wody
80 g masła
200 g mąki
4 -5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie.
250ml wody zagotować  ze szczyptą soli i 50 g masła. Dodać 150 g mąki i podgrzewać 1 min ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Dodać jajka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę dobrze utrzeć.
Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć  na dno tortownicy  o średnicy 24 cm .
Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki. Piec  20 min w temp.200 stop.Pozostawić w piecu ,suszyć  trochę i wyjąć kiedy będą suche i twarde.

Masa.

2 jajka
2 łyżki cukru
50 ml półwytrawnej sherry
2 łyżki soku z pomarańczy
1 puszka brzoskwiń
2 łyżeczki żelatyny
500ml śmietany kremówki
4 łyżki wiórków czekolady, dużych
16 wisienek kandyzowanych

Wykonanie.

Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry.
Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić.
Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą  brzoskwiniową.
Połowę  masy wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki na 1 h.
Brzoskwinie (te pozostawione)  pokroić w kostkę i  wyłożyć na masę i przykryć resztą masy.
Na wierzchu ułożyć kulki ptysiowe  z niespodzianką w środku, czyli wisienką i posypać  suto wiórkami czekolady .
W ostateczności można zrobić tort tylko ze śmietaną.