.

sobota, 11 stycznia 2014

Sałatka ryżowa z cytrusami.


Rice salad with fruit.


Ryż ugotować metodą kreolską, jest świetny.

Składniki.
200g ryżu długoziarnistego
50 g ryżu dzikiego
1 łyżeczka masła
2 mandarynki
1 grapefruit różowy
1 pomarańcza
½ ogórka wężowego
½ owocu granatu
Sos.
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cukru pudru
Sól, pieprz

Wykonanie.
W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy 2 części wody. Wsypać sól i szybko doprowadzić do wrzenia ,następnie trzymać garnek z ryżem na małym ogniu, bez pokrywki. Trzeba pilnować ,aby woda ciągle „mrugała”. Po 18-20 minutach ryż odcedzić i gorący wsypać znowu do garnka. Dodać  1 łyżeczkę masła (w tym momencie można wsypać zioła ,zieleninę) ,delikatnie pomieszać widelcem  i pozostawić  na 5 min na maleńkim ogniu.
Osobno ugotować ryż dziki.
Składniki sosu ubić i wymieszać z ryżem. Ryż dziki możemy wymieszać z białym lub ,jak ja, ułożyć w środku sałatki .Teraz do ryżu dodajemy  fileciki cytrusów ,wykładamy na salaterkę ,dekorujemy plasterkami ogórka i obsypujemy pestkami granatu.

Zamiast pestek granatu dobra też jest żurawina.