.

niedziela, 5 stycznia 2014

Filo z kremem kawowym


Phyllo with coffee cream.


Każdy kęs to nadzwyczajne przeżycie dla podniebienia, płatki chrupiącego ciasta filo przełożone delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem.

Składniki:

Ciasto.

2 płaty ciasta filo
20g masła
20g cukru
4 łyżeczki ziarna sezamowego
4 łyżeczki posiekanych pistacji
4 łyżeczki posiekanych migdałów, orzechów





Krem.

100g masła miękkiego
100g cukru pudru
20 ml bardzo mocnej kawy
300ml śmietany kremowej



Płaty ciasta pokroić na prostokąty jednakowej wielkości.
Masło stopić ,posmarować nim płaty filo i oprószyć  je cukrem.
Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche, brązowe i chrupiące. Wyjąć i ostudzić.
Na krem-ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać kawę.
Ubić śmietanę i ostrożnie wymieszać ją z kremem kawowym.
Płaty ciasta posmarować kremem i układać jeden na drugim po 5 prostokątów. Przykryć kawałkiem bez kremu.
 Smacznego.