.

wtorek, 2 grudnia 2014

Wątróbki drobiowe w szynce parmeńskiej


Livers in Parma ham


Składniki.
30 dag wątróbek drobiowych
6 plastrów szynki parmeńskiej
pieprz

Marynata.
5 dag oliwek zielonych
1 łyżeczka kminku zmiażdżonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
50 ml oliwy

Wykonanie.
Wątróbki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i każdy kawałek owinąć plastrem szynki.
Osączone oliwki drobno pokroić lub zmiksować i wymieszać z kminkiem i papryką.
Zawiniątka, po dwa, nabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte, najlepiej na całą noc do lodówki.
Zamarynowane zawiniątka oczyścić z marynaty i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej około 8 minut. W połowie pieczenia odwrócić.
Wątróbki mają wyśmienity smak i kminkowy aromat.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz