.

poniedziałek, 17 listopada 2014

Szynka z szynkowara


Ham made at home


 

Składniki:
1,2 kg łopatka wieprzowa
4  łyżeczki żelatyny spożywczej
1,5 łyżeczki sól
2  łyżeczki sól peklowa
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka kolendra
2 ząbki czosnek
150 ml  wody

Wykonanie:
Mięso, oczyścić ze zbędnych błon. Pokroić w cienkie plastry. Rozbić każdy plaster tłuczkiem. Wszystkie przyprawy, razem z rozgniecionym czosnkiem, wymieszać z wodą. Przelać do miski.
Mięso wkładać do zalewy porcjami i dobrze wymieszać, tak jak byśmy robili mielone.
Do szynkowara włożyć woreczek foliowy i wkładać mięso, dobrze je ubijając. Można sobie pomóc drewnianą łyżką.  Szynkowar zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Po tym czasie, wkładamy szynkowar do wody i parzymy w temperaturze około 80 oC  140 minut. Wody powinno być około 2 cm poniżej górnego brzegu szynkowara. Po tym okresie z wody wyjmujemy szynkowar, schładzamy pod zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. No i wreszcie mamy swoją szynkę.
Rada. Następnym razem  zamiast z łopatki, zrobię z szynki wieprzowej.Myślę,że będzie jeszcze bardziej delikatna.


1 komentarz: