.

niedziela, 28 września 2014

Lody z tamaryndowca


Ice cream with tamarind


Składniki:
2 jajka
1 żółtko
0,25 szklanki cukier
0,25 szklanki pasta tamaryndowa
400 ml śmietana kremówka 36%

Ubić 2 jajka i żółtko z 1/4 szklanki cukru, dodając stopniowo ¼ szklanki pasty tamaryndowej bez pestek. Ubić 2 szklanki kremówki  i połączyć z masą jajeczną. Lody kręcić w maszynce lub wstawić naczynie do zamrażarki .Co jakiś czas przemieszać mikserem. Lody mają oryginalny, orzeźwiający smak.




3 komentarze:

  1. Nie spotkałam się jeszcze z tą pastą, ale bardzo intryguje mnie jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce tamaryndowca mają smak słodko kwaśny,zastępują cytryny,W sklepach można je kupić w atrakcyjnych strąkach, jako pastę i koncentrat.

      Usuń
  2. Też jestem bardzo ciekawa, jak takie lody mogą smakować :)

    OdpowiedzUsuń