.

sobota, 2 sierpnia 2014

Pstrąg z curry Bombaj.


Trout Curry Bombay.



Składniki.
2 pstrągi
6 dag masła klarowanego
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 suszona czerwona papryczka chilli 
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki świeżego imbiru
1 łyżka kolendry zmielonej
1 łyżeczka kurkumy zmielonej
1 łyżeczka musztardy w proszku
1,5 szkl. mleczka kokosowego
1/2 cytryny
2-3 łodygi selera naciowego
1 garść suszonych pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka oliwki

Wykonanie.
Pstrągi umyć, oczyścić z łusek.
Na patelni stopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, zmiażdżony czosnek, utarty imbir, posiekaną suszoną papryczkę chilli i chilli w proszku, kolendrę, kurkumę i sproszkowaną musztardę. Smażyć 3 minuty.
Wlać mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu.
Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu przemieszać.
Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie ukośne plasterki, pomidorki przepłukać i wrzucić na patelnię. Zalać małą ilością wody z 1 łyżeczką oliwy i dusić do odparowania wody.

Pstrąga podać z warzywkami ,polać curry Bombaj.

3 komentarze:

  1. Pstrąga mogę w każdej postaci, nawet po indyjsku czy jakoś tam, bo jesteśmy tu na Pogórzu bardzo spragnieni świeżych ryb...

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie pięknie się prezentuje, choć nie przepadam za rybami, to na taką bym się skusiła, mniam :) Pozdrawiam serdecznie Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rybka w takim sosie na pewno jest wyśmienita!

    OdpowiedzUsuń