.

niedziela, 6 lipca 2014

Kotlet mielony z jajkiem a la tatar.

Meatloaf with egg.



Składniki :
0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól
pieprz świeżo zmielony
majeranek
maggi
harissa
olej do smażenia
żółtko

Sposób wykonania.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć. W każdym kotlecie zrobić otwór małym kieliszkiem i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia w każdy otwór wbić żółtko i smażyć jeszcze 3 minuty.


6 komentarzy:

  1. wspaniały pomysł ! muszę takie kotlety zrobić przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I znowu uczta! To żółteczko to się wprost uśmiecha do śliniącego się nad kotletem konsumenta :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł z tym jajkiem w środku :)

    OdpowiedzUsuń