.

środa, 21 maja 2014

Chrupiące żeberka.


Crispy ribs from the oven.



Składniki.
1 kg żeberek wieprzowych
1 cebula
1/2 cytryny
4 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki miodu płynnego
4 łyżki keczupu
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól, pieprz

Wykonanie.
Czosnek i cebulę posiekać.
Do miseczki wlać sok z cytryny dodać miód, keczup ,wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Umyte, osuszone żeberka pokroić na kawałki.
Każdy kawałek posmarować marynatą i wstawić do lodówki przynajmniej na 3h. Ja marynuję całą noc.
Żeberka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec  pod grillem 30 min,w temp. 190 stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką wody.
Chrupiące żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą.


Marynata z miodem i ziołami nadaje żeberkom niepowtarzalny smak.


3 komentarze:

  1. smaki mojego męża:D ale i ja bym nie pogardziła :D pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. To też są moje smaki i Męża, robię bardzo podobnie- są pyszne.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam żeberek, obiadek chrupiący, rumiany i pysznie doprawiony

    OdpowiedzUsuń