.

wtorek, 14 stycznia 2014

Paccheri ze szpinakiem.


Paccheri with spinach.

Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.

Składniki:
10 szt. paccheri
20 dag twaróg
10 dag świeży szpinak
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 ml śmietana kremówka
1 żółtko
sól, pieprz
1 łyżka oliwy do smażenia

Szybki sos serowy:
100 ml śmietana kremówka
15 dag ser gorgonzola
szczypta gałki muszkatołowej
tymianek do smaku

Wykonanie:
Ugotować makaron  paccheri. Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, dodać szpinak, chwilę poddusić, doprawić. Wymieszać ze śmietaną, zredukować . Na koniec wmieszać żółtko. Przełożyć na deskę i posiekać. Wymieszać z twarogiem i nadziać paccheri.
Sos - w garnuszku rozgrzać kremówkę, mieszając dodać ser gorgonzola, doprawić. Sosem polać paccheri.


8 komentarzy:

  1. super! przepis zapisany, pochwalę sie oj pochwalę na kolejnej imprezce;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie, bardzo elegancko podane i jak bardzo kusząco :) Jeśli sama nie zrobię, to wproszę się do Ciebie na to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezmiennie podziwiam Twój kulinarny kunszt... patrząc na tą prezentację stwierdzam, że ja muszę chyba popracować nad " image" moich dań :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej postaci to i mnie będzie szpinak smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maravillosa receta, como siempre una presentación de lujo para un plato delicioso. Un abrazo. Sonsoles.

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejne pyszności, bardzo ładnie podane i efektowne

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podane jak zawsze. Szpinaczek to ja uwielbiam a z takim sosem to już musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń