.

piątek, 31 stycznia 2014

Galaretka maślankowo – pomarańczowa.



Wykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser.



Składniki.
3 pomarańcze
2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka
200ml maślanki
200ml soku pomarańczowego
200ml śmietanki kremówki
1 łyżka cykaty pomarańczowej
6 łyżeczek żelatyny
1 łyżka miodu
pieprz, sól

Wykonanie.
Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała.
Miód lekko podgrzać.
Do miski wlać sok pomarańczowy ,maślankę ,miód i dodać zioła oraz po szczypcie soli i pieprzu .Masę wymieszać.
Żelatynę rozpuścić  podgrzewając i wymieszać z połową kremówki. Resztę śmietany ubić  ,delikatnie połączyć z żelatyną i dodać do masy maślankowej. Wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić w chłodne miejsce.
Foremkę  ,10X24 cm, wyłożyć folią. Pomarańcze obrać dokładnie ze skórki i albedo ,pokroić w plastry. Dno i boki foremki wyłożyć plastrami pomarańczy ,nałożyć tężejącą masę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Bardzo dobrze smakuje polana kremem aceto  balsamico.

7 komentarzy:

  1. Pieknie sie prezentuje... uwielbiam pomarancze..wiec niedlugo wyprobuje ten przepis..pozdrawiam..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Christopher, nie przestajesz zadziwiać pomysłowością swoich potraw. Pięknie prezentuje się ta galaretka. Świetne połączenie smaków. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny pomysł:d Zawsze jak wchodzę tutaj to nie mogę się napatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna i chyba NIESŁODKA :-), mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wyobrażam sobie jej wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń