.

czwartek, 26 grudnia 2013

Tort makowy z masą kawową.

Tort makowy.


Mój ulubiony (po węgierskim) tort, który pojawia się u nas od 45 lat, czyli od momentu ,kiedy moja żona dostała w posagu "Kuchnię Polską". Zamieszczony tam przepis ciutek zmodyfikowałem do swoich potrzeb.
Składniki na średni tort.

8 jaj
25 dag cukru pudru
25 dag mak
1 laska wanilii
1 aromat cytrynowy
3 łyżki bułki tartej
50g rodzynek

Masa kawowa

3 jaja
30 dag cukru pudru
50 dag masła
3 dag kawy ziarnistej zmielonej
50 ml spirytusu
Mak sparzyć i i zmielić dwukrotnie, przez gęste sitko.
Rodzynki zalać wrzątkiem.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę.
Na żółtka wyłożyć pianę z białek ,mak ,tartą bułkę, osączone rodzynki, ziarenka wanilii, aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do średniej tortownicy ,natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piec w temp.180 stop. 40-45 minut.
Biszkopt ,zimny, przekroić na 3 warstwy i przełożyć masą kawową. Wierzch i boki również posmarować masą i posypać zmieloną kawą , udekorować.
Masa kawowa.
Jaja ubić z cukrem na pulchną masę. Przestudzić. Masło utrzeć i dodawać małymi porcjami ubite żółtka ,a następnie również stopniowo mocny napar z kawy i powoli spirytus, ciągle ubijać.
Zamiast naparu kawowego można dodać drobno zmieloną kawę ziarnistą.
Można również zaparzyć 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżkami wody.