.

środa, 25 grudnia 2013

Tort marcepanowy z mango.


Tort marcepanowy z mango.

Oryginalne połączenie mango, marcepanu, wina i żurawiny oczaruje nie tylko smakoszy egzotycznych słodkości.
Składniki.

140g marcepanu
6 jajek
230g cukru
70g kakao
Masa śmietanowa z mango.

200g zmiksowanego mango
100g cukru pudru
1 limonka - sok
1 laska wanilii
6 łyżeczek żelatyny
25 ml rumu brązowego
500ml śmietany 36%

Polewa winna z żurawiną.

250ml wina na grzańca
1 laska wanilii
60g cukru
1 anyż gwiazdkowy
1 laska cynamonu
100g żurawiny suszonej
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:

Marcepan zmiksować z żółtkami na pulchną masę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać do masy marcepanowej na przemian z kakao, ucierając. Ciasto podzielić na trzy części i upiec 3 placki, każdy na osobnym pergaminie, średnica 26cm. Piec 15 min w temp.180stop. Wystudzić i usunąć papier.

Masa.

Miąższ z mango zmiksować i wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i ziarenkami wanilii.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z 2 łyżkami musu z mango, a następnie z resztą musu i rumem. Połączyć z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając.
Placki marcepanowe przełożyć masą z mango. Chłodzić w lodówce.

Polewa z wina i żurawiny.

Wino zagotować z cukrem, wanilią, anyżem , cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić. Polać wierzch tortu i odstawić do skrzepnięcia.
Dekoracja dowolna. Ja rozpuszczoną czekoladę wylałem na szklaną tacę w nieregularne figury i po stężeniu zwijałem łopatką i okleiłem bok tortu.
Każde ciasto ładnie ozdobione i pachnące korzennymi przyprawami na pewno podkreśli radosny nastrój tych wyjątkowych świąt.