.

piątek, 20 grudnia 2013

Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki.


Dorsz na bakłażanie .


Składniki.

1 bakłażan mały
1 papryka duża
400 g dorsza filet
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
125 ml oleju o smaku wędzonej papryczki chilli
2 łyżki natki pietruszki

Wykonanie:
Bakłażan pokroić na 1-1,5 cm plastry, natrzeć solą z obu stron i odstawić na 20 minut. Sól spłukać, osuszyć plastry i odstawić. Paprykę obrać ze skórki ,pokroić w paski i przesmażyć ,tak aby zmiękła.
Aioli: Zmiksować na gładko czosnek, żółtko i sok z cytryny. Miksując dolewać połowę oliwy równym strumyczkiem, aż aioli zgęstnieje. Dodać połowę pokrojonej  papryki i zmiksować .Przyprawić do smaku (sól, cukier, pieprz) ,wmieszać natkę pietruszki ,przykryć i do lodówki.
Bakłażany posmarować resztą oliwy i piec na patelni grillowej ,aż będą miękkie.
Dorsza smażyć na oleju ,niezbyt długo, żeby nie stwardniał.
Na talerzu położyć grillowane plastry bakłażana, na każdym położyć paski upieczonej papryki, na niej kawałki dorsza, a wierzch polać odrobiną aioli. Pozostałe aioli podać w sosjerce.

Serdecznie polecam tę przystawkę . Szczególnego smaku potrawie dodaje olej słonecznikowy o smaku wędzonej papryczki chilli.