.

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Kulebiak drożdżowy z rybą.


Farsz rybny.
80 dag dorsza
1 jajko
1 cebula
imbir
tymianek
chilli
1 łyżeczka natki pietruszki
sól, pieprz

Ciasto drożdżowe.
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
1 jajko
150- 200 ml wody
50 ml oleju
0,5 łyżeczki soli

Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło.
Kiedy rośnie, ryby zalać wrzątkiem i zagotować. Ryby wyjąć, zdjąć skórę i usunąć ości. Mięso wymieszać energicznie widelcem, dodać jajko, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć w prostokąt (wywałkować),na środku ułożyć wałek farszu rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę (lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min.
Piec w temp.190 stop.35 min-40 min.
Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20 min.

Smacznego.