.

niedziela, 8 grudnia 2013

Rozeta orzechowo-brzoskwiniowa.


Składniki.

Ciasto.

400 g mąki
50 g drożdży 
200 ml mleka
30 g cukru
szczypta soli
2 żółtka

Masa orzechowo-brzoskwiniowa.

300 g mielonych orzechów mieszanych
100 g cukru pudru
2 białka
1 słoik konfitury brzoskwiniowej
tłuszcz do formy
Z drożdży ,1 łyżki mąki ,cukru i 3 łyżek letniego mleka zrobić rozczyn. Kiedy zacznie "pracować" dodać resztę składników ciasta i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. w ciepłe miejsce.
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i konfiturę brzoskwiniową ,dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt 50 X 40 cm,posmarować masą, zwinąć w rulon i pokroić na 10 części. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych odległościach od siebie, bo jeszcze urośnie..Wierzch posmarować jajkiem , białkiem lub konfiturą.

Piec w temp.180 stop.przez 40 min.