.

czwartek, 21 listopada 2013

Pora na kąski z pora w kremie musztardowym.


Wszystkim wiadomo jakim był cesarz rzymski Neron - był człowiekiem okrutnym. Natomiast mało kto wie ,że był wielbicielem potraw z pora. Właśnie Neron przyczynił się do rozpowszechnienia uprawy tego warzywa. Por ma swoich zwolenników jak i przeciwników. O sukcesie poniższej potrawy decyduje  krem z żółtek i musztardy gruboziarnistej oraz zielonego pieprzu.
4 szt. por
2 pomidory
1 cytryna-sok
1 żółtko
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki masła
1 łyżka bazylii posiekane
1 łyżeczka oliwki
1 łyżeczka zielony pieprz
sól morska, pieprz biały
Pory kupujemy świeże i niezbyt grube .Białe kawałki pora obrać ,gotować około 20 min z łyżeczką masła i sokiem z cytryny. Uważać  by się nie rozgotowały i ponownie obrać, trzymać w wywarze, aby nie ostygły.
Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekane listki bazylii i gotować na patelni stale mieszając. Dodawać małymi porcjami oliwę ,ciągle mieszając do odparowania cieczy. Doprawić solą morską i białym pieprzem.
Żółtko ubić z niewielką ilością wody na krem, ostrożnie na małym ogniu lub łaźni wodnej. Na końcu dodać musztardę ,delikatnie wymieszać.
Kawałki pora odcedzić, posmarować masłem.
Na środku talerza ułożyć masę pomidorową, na niej kąski pora ,polać wokół  kremem musztardowym i posypać ziarnami zielonego pieprzu.

Ci, którzy spróbują tego wspaniałego dania, na pewno poszerzą krąg wielbicieli dań z pora.