.

piątek, 15 listopada 2013

Oczy carycy II - wersja z alkoholem i bitą śmietaną.


1. Ciasto białe

6 białek
1  szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl.mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml oleju
1 łyżka soku z cytryny

Białka ubić ,dodając pod koniec stopniowo cukier. Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto.

2. Ciasto ciemne.

6 żółtek
1 całe jajko
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
¾ łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
80 ml oleju

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać mąkę z proszkiem i kakao ,wymieszać i ,wlać olej i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciemne ciasto wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta  tworząc „esy-floresy”.
Piec 30 min.w temp. 180 stop. Ostudzić.

3. - 2 galaretki agrestowe
Galaretki  ,2,rozpuścić w 850ml gorącej wody i odstawić do niecałkowitego stężenia.

4. - 180g biszkoptów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml wody gorącej
100 ml wódki
2 łyżeczki cukru
500 ml śmietany 36%
1-2 łyżeczki cukru
1 opak.Śmietan –Fix
50 g płatków migdałowych uprażonych

Sporządzić kawę ,dodać cukier i alkohol ,mamy  poncz.
Śmietanę ubić z cukrem i Śmietan-Fix.



5.Teraz wracamy do upieczonego i zimnego ciasta.
1/3 ponczu nasączyć ciasto.
Połowę ubitej śmietany wyłożyć na ciasto.
Biszkopty maczać w ponczu i ułożyć na śmietanie.
Tężejącą galaretką zalać biszkopty. Odstawić  do całkowitego stężenia.
Pozostałą śmietanę wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi migdałami.
Ciasto jest dobre następnego dnia ,kiedy biszkopty zmiękną .