.

piątek, 25 października 2013

Kurczak po turecku z ryżem.




Kurczak po turecku z ryżem.
2 piersi z kurczaka lub 1 cały kurczak
1 pomarańcza
2 jabłka
1 cebula
1 garść rodzynek
1 garść orzechów włoskich
1 łyżka maggi
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki


sól, pieprz
olej
Mięso podzielić na mniejsze części ,oprószyć solą ,pieprzem ,papryką i curry ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem.
Mięso obłożyć kawałkami cebuli i owoców ,posypać rodzynkami i orzechami.
Skropić maggi i piec w piekarniku pod przykryciem lub dusić na kuchence do miękkości.
Jeżeli macie ochotę na dodanie jeszcze innych owoców np. śliwek ,gruszek ,to nie bronię.
Do tak urozmaiconego smakowo kurczaka ,dla zrównoważenia jego owocowej słodkości ,serwuję kontrastowy smakowo ryż z kiszonym ogórkiem .
Duet naprawdę interesujący .

Ryż z ogórkiem kiszonym.
1 szklanka ryżu 
1-2 ogórki kiszone
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego lub maggi
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
Ryż ugotować na sypko .Przepłukać ,osączyć ,wsypać na patelnię z  rozgrzanym olejem ,dodać wszystkie przyprawy i drobno posiekane ogórki .Dobrze wymieszać.
Ryż powinien być dosyć pikantny .Świetnie harmonizuje z drobiem