.

sobota, 19 października 2013

Magiczne ciasto czekoladowe.



Żadnej magii tutaj nie ma ,a potrzeba trochę staranności w przygotowaniu ,zresztą jak zawsze. Magia polega na tym ,że w czasie pieczenia ciasto rozwarstwia się. Na dole tworzy się masa jakby ścięta ,a wierzch jest lekki ,piankowy. Posypanie wierzchu warstwą dobrego kakao ,potęguje jego smakową i optyczną magię.
Składniki.
4 jajka
15 dag cukru
1 łyżka gorącej wody
125 g masła
70 g mąki
45 g kakao
500ml mleka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól
Przygotować 22cm tortownicę wyłożoną folią, chodzi o uszczelnienie. Dno posmarować masłem i posypać kakao.
Masło roztopić i lekko ostudzić, ma być letnie. Lekko podgrzać mleko, ma być letnie.
Teraz część właściwa.
Żółtka utrzeć z cukrem ,wlać gorącą wodę i mix na puszystą masę.
Dodać masło i miksować.
Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i szczyptą soli i energicznie wymieszać .
Wlać mleko i miksować.
Ubić białka z sokiem cytrynowym i dodać do masy ,DELIKATNIE wymieszać.
Przełożyć do foremki .Piec w temp.150stop.około 30min z nawiewem.
Ciasto w momencie wyjmowania z pieca powinno delikatnie się "trząść".
Ciasto kroimy zimne, posypane suto kakao .Odczekać cierpliwie kilka godzin ,a magia lepiej zadziała.
Magiczne ciasto może być też waniliowe. Wtedy bierzemy 115 g mąki i wanilię.
Tok przygotowania j.w.

Życzę udanych czarów.