.

czwartek, 17 października 2013

Rigati tricolore z sosem bolognase.






Składniki:
80 dag makaron trójkolorowy 
10 dag parmezan
15 dag ser mozzarella

Sos boloński:

½ kg  mięsa, mielone wołowe
2 cebule pokrojone w drobną kostkę
4 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 marchewki starte na tarce
1 pietruszka starta na tarce
½ selera startego na tarce
1 puszka mała pomidorów pellati
1 szklanka soku  pomidorowego
½ szklanki bulionu
½ łyżeczki tymianku i bazylii
1 łyżeczka oregano
Sól, pieprz, cukier do smaku.
Masło i olej do smażenia.

Wykonanie:

Makaron wrzucić  do osolonego wrzątku i gotować 5 minut.  Zahartować zimną wodą, osuszyć  i posypać  startym drobno parmezanem.
Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować olejem i ułożyć  pionowo makaron posypany parmezanem.
Przygotować  sos  boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić  rurki .
Zalany  makaron , posypać startym serem mozzarella.
Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i zapiekać  20 -  25 minut, do zrumienienia sera.

Sos boloński:

Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny,  dodać pokrojone pomidory pellati  i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas gotowania.
Kto nie ma cierpliwości do gotowania tego sosu, może kupić gotowy.





PS. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis[TUTAJ] na hiszpańskim blogu kulinarnym .