.

piątek, 13 września 2013

Kaszanka to rarytas nie tylko dla ubogich.




Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była  kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki  trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od  różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł.

Składniki na 2 porcje:
40 dag ziemniaki
25 dag kaszanka
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól, pieprz, majeranek
masło i olej do smażenia
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
2 plastry wędzonego boczku
2 ogórki kiszone

Wykonanie:
Na maśle z dodatkiem oleju  smażyć przez chwilę posiekany czosnek, dodać cebulę i po chwili kaszankę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić  2 rozbełtane jajka, wymieszać z kaszanką.
Ugotowane ziemniaki ubić  na puree z dodatkiem masła i śmietany. Przesmażyć boczek , a pod koniec ,krótko ogórki pokrojone w plastry. Jak podamy, to zależy od nas. Ja ułożyłem warstwami w ausztycherze. Ziemniaki, kaszanka, ziemniaki i kaszanka. W powstałą wieżyczkę włożyłem plaster przesmażonego boczku. Jako dodatek - przesmażone plastry kiszonego ogórka.