.

sobota, 15 czerwca 2013

Szparagi w cieście biszkoptowym.



Szparagi w cieście biszkoptowym możemy podać jako smakowitą przegryzkę na podwieczorek ,do winka ,piwa lub prosto z pieca z dodatkiem sałaty jako danie obiadowe .Obie wersje są doskonałe .

Składniki:

40 dag zielonych szparagów
2 jajka
3 łyżki mąki
gałka muszkatołowa do smaku
sól ,pieprz ,cukier

Szparagi obrać .Niby zielonych się nie obiera ,jednak obrane są lepsze .Spróbujcie i porównajcie .
Szparagi gotować we wrzącej  wodzie z solą i cukrem do miękkości.
Ciasto.
Białka ubić ,dodać ubite żółtka ,lekko mieszać dosypując  mąkę ,sól i gałkę muszkatołową wg smaku .

Osączone i lekko przestudzone szparagi maczać w cieście ,ułożyć na blaszce i piec w temp. 180stop. około15min.

Szparagi jako danie obiadowe podaję z sałatą i pomidorami polanymi sosem koperkowym .

Sos:

Sos koperkowy :śmietana ,sól ,pieprz i dużo posiekanego koperku.