.

środa, 5 czerwca 2013

Sezonowa sałatka ze szparagami.



Teraz jest sezon na najsmaczniejsze młode ,świeże warzywa.Trzeba to wykorzystać i komponować różniste sałatki. Proponuję zastosowanie wspaniałych szparagów ,młodej ,kruchej kapustki i tryskających radością truskawek. 

Składniki:

0,5 kg szparagów
0,5 kg kapusty
30 dag truskawek
15 oliwek
Sos.
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki jasnego balsamico
sól ,pieprz ,cukier

Kapustę szatkujemy ,solimy i polewamy sosem. Pozostawiamy na godzinę ,niech się maceruje.
Szparagi oczyścić ,ugotować w wodzie z solą i cukrem. Wyjąć ,odciąć 5cm czubki ,a resztę łodyg pokroić na 1 cm kawałki.
Pocięte szparagi wmieszać do kapusty.
Na dno talerza wsypać kapustę z kawałkami szparagów .Na wierzchu ułożyć główki szparagów ,truskawki i oliwki. Całość  przed podaniem polać pomarańczowym  sosem balsamico (gotowym ,ze sklepu)
Smacznego ,na zdrowie !.