.

piątek, 22 marca 2013

Jaja 100-letnie.




Nie jest to prima aprilis,ale nie jest też to prawda. Chińczycy swoje słynne jaja przygotowują bardzo długo, bo przez kilka lat,ale nie 100.
Ja podaję sposób na przygotowanie takich pikantnych jaj ekspresowo, wystarczy doba, dwie.



4 jajka,
2 łyżki czarnej liściastej herbaty,
1 gwiazdka anyżu utarta w moździerzu,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego,
3 ziarna ziela angielskiego,
kilka ziaren kolendry.

Jaja zalać zimną wodą,doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień i gotować 10 min.
Wyjąć,łyżką lub trzonkiem noża nadtłuc skorupki ,nie obierać.
Do wody dodać wszystkie przyprawy ,zanurzyć jajka i gotować na maleńkim ogniu godzinę.
Następnie pozostawić jajka w roztworze przynajmniej na całą noc.
Jajka obrać ,podziwiać brązowe pajączki , pokroić na ćwiartki i serwować jako aromatyczną przekąskę.