.

czwartek, 21 lutego 2013

Sałatka z tuńczykiem i grecką fetą.




Składniki na 4 porcje:
Tuńczyk firmy Food&Joy
1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
½  puszki kukurydzy [TUTAJ]
2 korniszony
½ paczki sałat mix
1 czerwona papryka
100 g ser  grecki feta
Sos vinegrette

Wykonanie:

Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu.
Na spód miski rozłożyć  sałaty, a na nie kukurydzę, korniszony, paprykę. Na wierzch fetę i  osączonego tuńczyka. Można wszystko wymieszać przy układaniu w misce, ale jak będziemy somie nakładac z miski, to i tak wymieszamy.
Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać  część oliwy po tuńczyku.

Sos vinegrette:

5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, oregano,  bazylia, sól.  Zamiast cytryny można użyć octu winnego.
Jedno o czym należy pamiętać, to żeby sól rozpuścić w occie lub soku z cytrny. W oleju sól się nie rozpuści.