.

wtorek, 19 lutego 2013

Sałatka La Rosso z wędzonym łososiem .




Kilka listków sałaty lodowej,
2 pomidory pokrojone w ósemki,
5-6 suszonych pomidorów (włoskich z słoika) pokrojonych w paski,
 
1/3  czerwonej, zielonej i żółtej papryki pokrojonej w paseczki,
 
Uprażone pestki słonecznika,
 
10 dkg łososia wędzonego  pokrojonego w małe kawałki,
 
Kilka czarnych oliwek,
Sos vinaigrette (proszę użyć oliwki w której są pomidory),
Cząstki cytryny.

Etapy przygotowania

Sałaty rwiemy rękoma na kawałki, układamy na spodzie miseczki. Pomidory mieszamy z  pokrojoną papryką.  Na sałacie lodowej kładziemy pokrojone pomidory, papryki i  kawałki suszonych  pomidorów, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i układamy kawałki wędzonego łososia.
Całość polewamy sosem vinaigrette. Dla przypomnienia sos vinaigrette – ząbek czosnku, 1 mała łyżeczka musztardy Dijon, jasne aceto balsamico de Modema, odrobinę soli teraz, ponieważ w oleju sól się nie rozpuści. Wszystko wymieszać i dolewać oliwy z oliwek.