.

sobota, 26 stycznia 2013

Arystokratyczna rozpusta – ziemniaki z kawiorem.



Składniki:
2 ziemniaki
50 gr czarnego kawioru
2 plastry bekonu
sos cytrynowy


 Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, lekko wydrążyć i napełnić  czarnym  kawiorem. Na kawior położyć po 1 łyżeczce sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu.
Jak wykonać taki bekon, czasami może przydać się do dekoracji.            
Plastry bekonu wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku, aż do uzyskania właściwej twardości bekonu.

PS. Pamiętam czasy kiedy podawałem takie ziemniaki z kawiorem oraz  bliny z kawiorem i śmietaną w kultowym sopockim  klubie Sfinks. Jego właściciel Robert F. był smakoszem kawioru.
Obecnie cena 50 g. kawioru z jesiotra syberyjskiego hodowlanego, produkowanego w Polsce to ok. 200 zł, oryginalny kawior z bieługi, pakowany w szczerozłote puszki osiąga cenę 2500 euro za 250 g. Nie będę przeliczał ile trzeba zapłacić za takie proste w wykonaniu danie w restauracji.
Zainteresowanym mogę podać adres restauracji w Irlandii w której mój uczeń Paweł, obecnie szef kuchni podaje takie ziemniaczki.
 I pomyśleć, że w dawnych czasach kawiorem karmiono niewolników, jedli go rosyjscy rybacy czyszczący ryby. Dzisiaj na takie danie mogą pozwolić sobie jedynie ludzie bogaci.