.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Wyrafinowana ziemniaczana zupa z łososiem.






500g ziemniaków
3 marchewki 
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 małego pora
listek laurowy
3 ziarna ziela ang.
1000 ml wywaru rybnego lub wody
sól, pieprz do smaku
200g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego lub w plastrach
100ml śmietany
1 łyżka koperku

Ziemniaki oraz warzywa obrać i drobno pokroić. Zalać wywarem rybnym lub tylko wodą. Dodać przyprawy.
Gotować do miękkości pod przykryciem ok.20min.
Zupę zmiksować, doprawić do smaku, dodać śmietanę. 
Kawałki łososia osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i pokroić w paseczki.
Zupę wlać do talerzy ,dodać łososia i posypać koperkiem.

Wędzony łosoś w tej potrawie nabiera nowego ,ciekawego smaku. Zupa ziemniaczana  jest delikatna, sycąca i niecodzienna.